Waarom kom ik bij jou terecht?

Een tijdje geleden werd ik benaderd door een ‘verhalenzoeker’ met een mediaplan. Hij zocht vier kunstenaars die hij mocht bevragen over hun werk. Zijn invalshoek zou het raakvlak zijn tussen kunst en geloven. Of ik mee wilde werken?
“Ja zeker! Maar alleen als ik de ruimte krijg om mezelf te zijn. Wat voor mij inhoudt dat ik me niet hoef te beperken tot eventuele behoudende grenzen van de christelijke dogmatiek. Ik ben nou eenmaal niet zo iemand die veel dingen zeker weet en eigenlijk wil ik dat ook niet (meer) zijn.” Zeker-weters vind ik een beetje eng…
De verhalenzoeker en ik kwamen tot een akkoord. TV Gelderland en Family7 zouden de kanalen worden die in juni 2016 de interviews de ether in zouden werpen. Ik was enthousiast!

De afgelopen maand hebben we twee dagen gepraat en gefilmd. Eén grappig dingetje wil ik hier alvast noemen. 
“Waarom kom ik eigenlijk bij jou terecht?” was de eerste vraag die de verhalenzoeker mij stelde bij binnenkomst. “Die vraag kun je waarschijnlijk beter zelf beantwoorden” gaf ik hem terug “maar daarnaast: ik ben natuurlijk gewoon verschrikkelijk interessant!”
Zonder dollen, ik weet  natuurlijk niet zeker waarom interviewers wel vaker bij mij terecht komen. Zou het zijn door wat ik ook al in mijn site vermeld? 

“Wederkerigheid (is) heel belangrijk voor mij. Ik exposeer graag. Mijn werk is voor 50% af als het in mijn atelier klaar staat. De andere 50% ontstaat als het naar buiten gaat, aanschouwd wordt en iets teweeg brengt. Als ik bij mijn werk sta, heb ik vaak leuke gesprekken met mensen. Dat is ook meerwaarde. Het werk doet zijn werk, maar ik ook.”

Zoals ik vaak zeg over mijn rol als kunstenaar en gezinshuismoeder: “Schilderen op een doek is bouwen aan een krachtig beeld, echt geweldig om te doen! Communiceren met een mens is bouwen aan een mensenleven. Wat kan er ooit dieper gaan dan dat?”


De foto is genomen door de cameravrouw gedurende het interview.
De gehele tekst rondom de schuingedrukte quote vind je hier:  http://www.maronhilverda.nl/over-maron-hilverda-kunstenaar