Le Petit Penseur

"Denken is het moeilijkste werk dat bestaat, wat waarschijnlijk de reden is dat zo weinigen het doen."
Henry Ford


Het is de hoogste tijd om het bloggen weer eens op te pakken! En mijn voornemen is om jullie de komende tijd onder andere te onderhouden met enkele ‘gedachten achter de beelden’. Als er dan zo vaak gesprekken ontstaan rondom mijn werk, levert dit vast ook interessante items op voor een blog. ‘Le Petit Penseur’ acht ik hiervoor wel een bruikbare aftrap.

Ik heb al vaak gemerkt dat de baby in ‘Le Petit Penseur’ de toeschouwer twee kanten op jaagt: de een begint te grinniken terwijl de ander het maar een depressief schilderij vindt. Met de titel ‘Le Petit Penseur’, De Kleine Denker, pakken jullie natuurlijk allemaal direct de link op naar de wereldberoemde Denker van de Franse beeldhouwer Rodin. Deze volwassen denker verbeeldt eigenlijk Dante, de 14e eeuwse dichter, door Rodin middenin zijn eigen geschapen wereld geplaatst: “De Goddelijke Komedie”. De scheppende denker dus, omringd door zijn eigen creatie.

Dat vond ik nou een mooie metafoor om deze kleine denker aan te verbinden. Of….is het eigenlijk wel een denker? Is het niet gewoon een ‘baler’? Een moderne 21e eeuwse baby die al rond z’n eerste jaar zo verwend is dat hij bij alles wat hij ziet of krijgt niet anders kan dan denken dan “Been there, done that”? Hij hangt maar wat onderuit en is er al klaar mee nog voordat hij er aan hoeft te beginnen. Hééft al een Playstation, hééft al een Iphone en hééft al een studieschuld.
Ik weet het niet hoor……de variant die haakt aan Henry Ford’s citaat hierboven spreekt mij ook wel erg aan. “Denken is het moeilijkste werk dat bestaat”. Met denken verzamel je niet alleen kennis, je filosofeert, je creëert, je schept. Jij….zelf, mét je brein, je associaties én je ervaringen. Als filosoferende denker in een zelfgeschapen universum, al is het maar op baby-formaat.
En je weet het: jong geleerd is oud gedaan! 


Dit schilderij beter bekijken? Ga naar Portfolio op deze site, klik op Jaartal en kies het jaar 2014.