Uit is een kunst!

Ik weet het, de laatste keer dat jullie een blog van mijn hand lazen is alweer schandalig lang geleden. Hoogste tijd om jullie –geïnteresseerde meelezers en meekijkers- een hernieuwde blik in de keuken van mijn atelier te gunnen en te tonen waar ik de laatste maanden zo druk mee ben.

Het was voorjaar 2013 dat ik met mijn schilderijen meedeed aan de Kunstschouw te Schouwen-Duiveland en gespot werd door een Zeeuwse hoteleigenaar. In eerste instantie dacht ik aan niet meer dan grote bluf toen hij me vroeg of ik misschien werk wilde maken voor een 35 meter lange gang in zijn hotel. Gelukkig namen twee nuchtere vriendinnen me op sleeptouw naar Hotel De Zeeuwse Stromen in Renesse, de plek waar het allemaal zou moeten gebeuren. “Eerst maar eens een kritische blik werpen” was het motto. 
Bij aankomst bleek het hotel al heel wat prominente wanden en plekken gevuld te hebben met allerlei beeldende uitingen. Blijkbaar was ik beland op een plaats waar kunst wel degelijk op waarde werd geschat en in werd gezet als ‘kwaliteitsverbeteraar’. Eigenlijk mocht het ook niet meer verbazen toen het motto van het concern klonk: “Uit is een kunst!”. 
Oftewel, de dag daarna toch nog maar eens op zoek naar meneer de directeur en er achter komen wat hij nou eigenlijk voor ogen had.

Een maand later zat ik met een vol schetsboek nogmaals in hetzelfde café van het hotel. Dit keer druk (en enthousiast) in gesprek met de hoteleigenaar. Meerdere besluiten waren al genomen: het zou een hele série schilderijen worden, en het werk zou er niet tijdelijk komen te hangen maar het zou aangekocht worden. En wat ik minstens even leuk vond: Hotel De Zeeuwse Stromen bleek naast hotel ook congrescentrum te zijn. Er wordt doorlopend gezorgd voor coachings- en trainingsprogramma’s voor bedrijven en allerlei soorten teams. De werken zouden actief betrokken worden bij deze programma’s en het leidende thema van de werken zou gaan luiden: “Een dag uit het leven van … de (werkende) mens”. Een thema waarmee ik heel veel kanten op zou kunnen. Ik zou alle vrijheid krijgen in het kiezen van mijn invalshoeken en ik mocht er zo lang over doen als nodig was!

Wat wil een kunstenaar nog meer?? Ik weet niet hoe dit bij mijn collega’s werkt, maar ik wilde helemaal niks méér! Mijn excuses dus voor het lange uitblijven van een nieuwe blog, maar sinds het voorjaar van dit jaar besteed ik alle uurtjes die ik maar kan pakken aan ‘De Serie’.

Heb je de werken die ik tot nu toe heb gemaakt, nog niet gezien? In deze blog zie je er een. Maar wil je ze allemaal zien, ga dan op mijn website naar Portfolio waar ze bovenaan staan. Of wil je ze in het echt zien en ben je ooit in de buurt van Renesse? Dan klop je gewoon even aan bij De Zeeuwse Stromen. Oh ja, vergeet dan niet ook even een kijkje te nemen bij de zee. Die inspiratiebron bevindt zich namelijk op duinbreedte van mijn schilderijen.