Tot ziens op Ameland?

Kunstmaand AmelandVandaag was het zover: de officiële opening van Kunstmaand Ameland en dit jaar doe ik ook mee! Onderaan mijn blog ontdek je welke twee periodes ik op dit Waddeneiland bij mijn werk te vinden ben.

Ameland staat de hele maand november in het teken van de Kunst. Op zo’n kleine 50 locaties verdeeld over vier dorpen vind je er schilderijen, beelden, foto’s, grafiek, podiumkunsten en nog veel meer. Je kunt er verblijven in allerlei accommodaties, workshops of lezingen volgen en verschillende avondvoorstellingen bezoeken. De kunstenaars die deelnemen aan Kunstmaand Ameland leveren stuk voor stuk werk van niveau. Ik ben dan ook trots dat ik mijn schilderijen er ook mag presenteren!

Woord of Beeld?

In Hollum, aan de westkant van het eiland, bevindt zich de nederlands hervormde kerk. Een nostalgische ruimte, ruim drie eeuwen oud, in een sfeervol dorp. Een deel van mijn schilderijen wordt er geëxposeerd. Zoals te verwachten, heeft de kerk eindeloos hoge witte muren, zodat deze keer ook ‘De Bezieling’ (170 x 210 cm) weer eens een prachtige plek heeft: voorin naast het handgesneden houten preekgestoelte. En wat geeft het toch telkens weer voldoening om in een witgepleisterde, door het protestantisme ‘gezuiverde’ kerk gewijd aan ‘Het Woord’, de ruimte te mogen vullen met ‘Beeld’!

Waarom?

Tja, soms is dat moeilijk onder woorden te brengen (ik ben tenslotte een mens van beelden). Maar recentelijk trof ik in “Echter dan werkelijkheid?”, een uitgave van Meinema , twee kernachtige uitspraken van Matthias Smalbrugge. Deze helpen mij een eind op weg.

 “…men hecht aan het Woord zonder zich af te vragen of dit Woord meteen geïdentificeerd kan worden met de waarheid of dat het veeleer een Beeld, een Imago, van waarheid en werkelijkheid is.”

Ben ik even blij met de woorden die Smalbrugge er aan geeft! Woorden zijn namelijk niet de enige middelen om Waarheid te communiceren, soms zelfs niet het meest geschikte middel. Immers, wanneer een woord niet de kans krijgt tenminste tijdelijk een beeld te worden, verdwijnt het. Werd het uitgesproken om nooit meer terug te keren…

 ‘…in het spreken over God wordt naar het ongrijpbare verwezen, zonder dat dit spreken met het ongrijpbare kan worden geïdentificeerd.’

Hoe paradoxaal het ook mag klinken, ik grijp met mijn beelden iets van het niet-grijpbare. Althans, daar doe ik mijn uiterste best voor! En jullie mogen er in de nederlands hervormde kerk te Hollum zelf over beslissen of dat doel is behaald!
Het bijkomende voordeel: verveeld wegdromen tijdens de preek is er deze maand niet meer bij, dit keer wordt het geïnspireerd wegdromen
;-)

Wanneer en waar zal ik aanwezig zijn bij mijn werk?

Van donderdag 7 tot en met zondag 10 november en van vrijdag 29 november tot en met zondag 1 december.
In de NH Kerk, Oosterlaan 2 te Hollum.
Dagelijks open van 10.30 tot 17.00 uur.

Tot ziens op Ameland?

www.kunstmaandameland.com