mijn werk naar St.PetersburgOf ik van een oud bordje een kunstwerk wil maken door er iets nieuws op te schilderen? Die vraag stelt Tatjana Egmond mij in september tijdens het weekend van  KunstWageningen 2013. Ze liep rond op de kunstbeurs en spotte een vijftal kunstenaars voor haar project. Het werk moet ergens in november klaar zijn want in december 2013 hangt het in St. Petersburg, voor ‘het goede doel’.

Kunstbordje

Ondertussen zitten we alweer in november, dus nadert mijn deel van het project zijn einde. Wat een leuke klus bleek dit te zijn! “Waarom doe ik dat niet vaker?” was de gedachte die meerdere keren door m’n hoofd schoot tijdens het schilderen. Oud servieswerk genoeg in de kringloopwinkels! Door de tijd heen al rijk geworden aan een eigen karakter, vragend om een beeldend verhaaltje (of verhalend beeldje zo je wilt) om dit naar buiten te brengen. Over…… tja, over wat eigenlijk? Dat kan over van alles zijn, toch? Ik geef alle creatieve geesten onder jullie de tip dit eens uit te proberen!
In mijn geval is het een bescheiden waslijntje geworden, enigszins verloren wuivend in het grote Eindeloze. Wacht de was tot ze eindelijk wordt binnen gehaald? Terug in de huiselijke veiligheid, als ontbijtbordjes in de servieskast? Of neemt ze het er lekker van? Ademt ze de gegeven Ruimte met diepe teugen in?

expositie in St.PetersburgKunstproject

Mijn bordje maakt straks onderdeel uit van Kunstproject Comestibles, mede in het leven geroepen voor het Nederland–Ruslandjaar 2013. Een zeventigtal Russische borden zijn al gereed en ook al een keer geëxposeerd in de Petrus- en Pauluskathedraal te St.Petersburg. In december van dit jaar zal in het Rozenpaviljoen te Pavlovsk, nabij St.Petersburg, een tentoonstelling plaatsvinden waar de borden van de Nederlandse en Russische kunstenaars gezamenlijk worden getoond aan het publiek én aan een flink aantal galeriehouders.
Tatjana: “Ik ben ook bezig om na Rusland in 2014, deze borden op verschillende plaatsen in Nederland te exposeren. Ik denk hierbij aan o.a. het keramiekmuseum in Delft. Een eventuele opbrengst van het project zal overigens gaan naar een zeer goed doel, namelijk het weeshuis N31 in St.Petersburg.”

Da’s een mooi doel!

Een weeshuis waar kinderen huiselijke veiligheid krijgen, als ontbijtbordjes in de servieskast? Ik weet het niet. Ik ben er nooit eerder geweest, maar ga er helemaal vanuit dat Tatjana Egmond de juiste motivatie heeft voor het juiste project. En ik ben weer een ervaring rijker!

Meer informatie:
https://www.facebook.com/tatjana.egmond?fref=ts