Van schets tot schilderij, enkele voorbeelden

Bladeren door mijn schetsboeken is als bladeren door m’n leven. Inclusief het opnieuw voelen van bijpassende emoties en herinneringen. Voor de dagboekschrijvers onder jullie klinkt dit vast bekend. Redenen trouwens die je er toe kunnen aanzetten hele stukken dagboek of schetsboek weg te gooien. Wat soms de werking van een gezonde opruimbeurt heeft, maar op andere momenten achteraf toch zonde kan blijken: die zwarte rethoriek waarvan je je bediende in die donkere periode, dat hóórde bij je….toen… en dat is ergens een onderdeel van je geworden. Misschien een kracht…nu.
Maar vaker kom ik via oude aantekeningen weer in de rijkdom van een goede herinnering of een goed idee terecht. Teksten, schetsen, foto’s, krantenknipsels, het kan van alles zijn. Iets in het beeld raakte mij. Vaak kost het echter tijd om mijn eigen fascinatie voor het beeld of onderwerp te doorgronden. Een tijdrovend en associatief proces dat bij mij niet via de rechte lijn van de ratio verloopt.
Uiteindelijk worden sommige aanleidingen een schilderij. Hieronder tref je een paar grabbels uit mijn schetsboeken met daarnaast de schilderijen die het zijn geworden.